MWN9LGx8LGF4NWZcMqR5NWVdLTcsynIkynwbzD1c

Ücretsiz SEO Eğitimi

Tüm Detaylarıyla SEO Eğitimi SEO Nedir? Konusunu Anlattık.

Ak Blog SEO
4349759590016280108

Ücretsiz SEO Eğitimi

25 Haziran 2020 Perşembe

Tüm Detaylarıyla SEO Eğitimi SEO Nedir?

Uzun bir süre sonra herkesin anlayacağı bir dille SEO üzerine yeniden kapsamlı bir anlatım yapalım dedik. Sitemizde daha önce SEO üzerine bir çok konular açılmış olup ve arama butonunu kullanarak önceki konularımıza ulaşabilirsiniz. Öncelikle bilmenizi istediğimiz önemli bir diğer nokta ise eğer web dünyasıyla ilgili değilseniz, SEO konusuna girmemeniz tavsiyemizdir. Bu açıklamamız size SEO nun zorluluğu düşüncesi aklınıza getirmesin. Bir çok yabancı terimlerin yanı sıra kodlama da özellikle SEO da ihtiyaç duyulduğunu söyleyebiliriz. Temel olarak basit bir html kod düzenleme bilgisine sahip iseniz, makalemiz fazlasıyla işinizi görecektir. Aksi takdirde kodlama bilginizin hiç olmaması, konudaki anlatımlara tamamıyla yabancı olmanız ve konuyu öğrenmeye çalışırken sıkılmanıza neden olabilir. Sonrasında SEO 'ya dair öğrenme isteğinizden vazgeçmeniz muhtemeldir. Vakit nakitten çok daha önemlidir diyerek zamanınızı yararınıza olacağını düşündüğünüz projelere vermeniz çok daha mantıklıca olacaktır.
Tüm Detaylarıyla SEO Eğitimi SEO Nedir?
SEO Eğitimi
Türkçe bir ifadeyle açıklayacak olursak: Arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir. 
Arama motoru optimizasyonu, web sitelerini arama motorlarının daha rahat bir şekilde anlayabilmesine "taramasına" olanak sağlayacak şekilde arama motorlarının kriterlerine uygun hale getirilerek "web sitesinin optimize edilmesi" hedeflenen anahtar kelimelere ait arama moturu aramalarında yükseltilmesidir. İngilizcede ve Türkçede kısaca SEO (Search Engine Optimization) olarak ifade edilmektedir. Arama motorları arama sonuçlarının suistimal edilmemesi için bu kriterleri yayınlamamaktadır, ancak bazı ipuçları verilerek en azından nelerin yapılmayacağı konusunda bilgi vermektedir. İnternetin günlük yaşamda ve ekonomik anlamda gücünün artması neticesinde hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Dijital pazarlamanın bir alt koludur.
Eğitim içeriğimiz 6 ana başlıktan olacak şekilde hazırlanmıştır. Eğitim içeriğimizi gereksiz sözcüklere yer vermeyerek elimizden geldiğince yalın bir dille anlatımı yapmaya çalıştık. Temennimiz okuyacağınız makalemizin SEO alanında daha ileri bir seviyeye gelmenizdir. Daha fazla uzatmadan konumuza geçelim. Yararlı olması dileğiyle.

SEO Konu İçerik
1 SEO işlemleri Nedir?
    1.1 Site İçi SEO Nedir?
2 Sık yapılan SEO hataları Nelerdir?
3 SEO hizmeti Nasıl Olmalı?
4 SEO Tarihsel Süreci ve Gelişimi
5 SEO Yaparken Optimizasyon süreci
    5.1 Alan adı seçimi
6 SEO Terimleri ve Açıklamaları

1.    SEO işlemleri Nedir?

Web sitesine yapılacak işlemler, SEO uzmanları tarafından site içi SEO ve site dışı SEO olmak üzere iki yönlü olarak değerlendirilir. Daha açık bir ifadeyle, sitenizin hem kodlama olarak (site içi çalışmalarınız) hemde arayüz olarak (hızlı açılması - responsive edilmiş tasarımlar, mobil - tablet uyumlu siteler gibi.) iki farklı biçimde çalışmalarınızı ayrı ayrı yürütmeniz gerekir.

1.1    Site İçi SEO Nedir?

Arama motorlarının sitenizi daha iyi tarayabilmesi ve anlaması adına bazı teknik düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Site içerisinde yapılan teknik düzenlemelere site içi seo "on-page seo" denilmektedir. Site içi düzenlemeler; arama motorlarının siteyi düzenli bir şekilde taramalarına ve anlamlandırmasına yardımcı olur. Arama motorları; herhangi bir siteyi içeriği ile değerlendirirken kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurur ve algoritmasını o deneyimlere paralel olarak oluşturur. Zaten arama motorlarının en büyük amacı da kullanıcıların istediği sonuçları onlara sunmak.
Site içi SEO, tüm sayfa ve kategorilerin SEO uyumlu olarak arama motorlarına anlamlandırılma işlemleri yapılmaktadır. Bu sayede kullanıcılar arama motorlarında hedef kelimeleri ile alakalı en kaliteli içeriğe ulaşmış olurlar.
Site içi SEO işlemlerine örnek olarak "W3C Geçerlemesi, robots.txt, uygun başlığın kullanılması, görsellerdeki çözünürlük kalitesi, alan adı (domain) uygunluğu, özgün içerik, site hızı" gibi metodlar gösterilebilir.

1.2    Site dışı SEO Nedir?

Site dışı SEO yapmak için çok sayıda farklı teknikler vardır. En popüler olanları ise sitenin kaliteli ve yüksek backlink sayısına sahip olmasıdır. Backlink, bir web sitesinin diğer bir siteye verdiği linktir. Ancak başta Google olmak üzere tüm arama motorları manipüle edilmiş backlinklere karşıdır. Öyle ki verilen backlink'in değerini kullanıcı etkileşimi belirlemektedir. İçerikle ilgisi olmayan ve içeriği ziyaret eden kullanıcıların tıklamadığı backlinkler spam olarak algınabilir. Bunun nedeni, backlinklerin arama motorları nezdinde bir referans olmasıdır. Dolayısıyla arama motorları, yapay bir referansı kabul etmeyecektir. Bu bağlamda web sitesine gelen backlinklerin gerçek kullanıcılar tarafından gerçekten verilmesi gerekmektedir. Bunun gerçekleştirilmesi de kaliteli ve insanlar tarafından gerçekten beğenilen web sitesi yapmak ve bu web sitesinde ilgi çekici içerikler yayınlamaktır. Bu sayede insanların sitenize backlink vermesini sağlayabilirsiniz.
Backlinkler dışında arama motorları; kullanıcı deneyimlerini göz önünde bulundurarak web dünyasındaki birçok sinyalden yararlanır ve algoritmalarını bu sinyaller ile dayandırır. Sosyal medyadaki etkinlik, marka bilinilirliği gibi birçok etken de arama motorlarının dikkat ettiği alanlardır. Dolayısıyla bu alanlardaki etkinliğe de önem verilmelidir.

1.3    Black Hat SEO Nedir?

Çeşitli onaylanmayan yöntemlerle arama motorunun çalışmasını manipüle ederek bir sitenin ilgili veya hedef anahtar kelimede öne çıkmasını sağlamaya çalışma işlemidir. Yöntemlerden bazıları aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir. (Black Hat SEO tavsiye etmiyoruz özetle.)
Black Hat SEO 'ya örnek verebileceğimiz bir kaç çalışma faaliyetleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
  • Anahtar kelime yığınları
  • Çıkış sayfaları
  • Bilgisayar tarafından otomatik yazılan sayfalar
  • İkiz sayfalar
  • Küçük makaleler
  • Görünmez yazılar
Black Hat SEO teknikleri, onaylanmayan yollar olduğu için; Alan adının tamamen veya kısmen indekslerden çıkarılması ile de sonuçlanabilmektedir. Google kalite yönergelerini ihlal eden siteler manuel işlemler cezasına maruz kalmaktadır. Katma değeri düşük veya tam spam cezası uygulanmaktadır. Kalite yönergelerini ihlal eden siteler genellikle, google dizinlerinden kalıcı olarak uzaklaştırılmaktadır.

2.    Sık yapılan SEO hataları Nelerdir?

Anahtar kelime seçimindeki yanlışlıklar
Anahtar kelimeler site ile alakalı olmalı ve sitede o kelimeye yoğunluk gösterilmeli. Doğru anahtar kelimeler üzerinden backlink çalışması yapılarak sitenin yükselişe geçmesi sağlanmalı. Anahtar kelimelerin içeriklerde abartılması spam gibi görülebilir. Ancak eksik anahtar kullanımı da sitenizin aramalarda çıkmamasını sağlar.
Yanlış site başlığı seçimi
En sık yapılan SEO hatası site başlığı seçiminin önemsenmemesi ile ilgili. Siteye ait <title> Sayfa Başlığı (Örnek: Ak Blog SEO Eğitimleri) </title> etiketinin boş bırakılması SEO açısından oldukça kötüdür. Arama sonuçlarında çıkmak için bu tag doldurulmalıdır. Site başlığına resim konması arama motorları tarafından görünürlüğü engeller.
Javascript menü kullanımı
Javascript, menüler google arama motorlarında okunmaz ve indexlenmez. Bu durumda sitenizin sayfaları aramalarda görünür değildir. Menüdeki sayfa linkleri sitemap dosyasında belirtilirse bu SEO hatası nebze de olsa yenilebilir.
İçeriğin güncel olmaması
Siteyi güncel tutmak ve ihmal etmemek elde ettiğiniz sırayı düşürmemek adına önemli. Her gün belirli sayıda yazı yazarak sıranızı korumalı ya da öne çıkarmalısınız.
Spam Backlink
Aşırı backlink alımı alınmamalı. Yalnızca site ile konu bazlı örtüşen sitelerden backlink almak etki sağlar. Yeni siteler yavaş yavaş backlink almalı, özgün içeriklerle üst sıralara yerleşmelidir. Aşırı backlink sitenizin SandBox’a girmesine sebep olabilir.

3.    SEO hizmeti Nasıl Olmalıdır?

SEO çalışması ufak çaplı iş yerleri için özel bir çalışan alınamayacağından dolayı genelde dışarıya yaptırılır, aslına bakılır ise büyük firma, kuruluşlarda da genellikle SEO Çalışması, Sektörde SEO Hizmeti veren SEO Firmalarına yaptırılır ve bunun için Kuruluş içerisinde birkaç SEO Uzmanı bulundurup raporları inceletir. SEO hizmeti ile bir web sitesinin arama motorlarına en uygun ve kaliteli şekilde yayın yapmaları sağlanır. SEO hizmetleri ile gereksiz ve kötü yayın yapan web siteleri arama motorlarından arındırılmış olurlar.

4.    SEO Tarihsel Süreci ve Gelişimi

Aslında çok da eski bir tarihe dayanmamakla birlikte özellikle son 10 yılı baz aldığımızda SEO'nun global ağ dünyasında yerini aldığını söyleyebiliriz. Her geçen gün altın gibi değer kazanan SEO sektörü gün geçtikçe bu alanda kendini daha da belirginleştiriyor desek yeridir.

5.    SEO Yaparken Optimizasyon sürecinin Yönetilmesi

Optimizasyon sürecine ilişkin aşamaların bazıları aşağıda sıralanmıştır.
  • Statik IP
  • W3C geçerlemesi
  • Link yapısının ve kategori kurgusunun yapılması
  • LSI tekniği ile eşdeğer içerikli kelimelerin içeriğe yansıtılması (Bkz. Terimler)
  • Sayfalara uygun başlıklar seçilmesi (Title)
  • "robots.txt" dosyasının kullanımı
  • Meta etiketlerin kullanımı
  • Breadcrumbs (Ekmek Kırıntısı) kullanılmalı
  • Canonical Url yapısının kullanılması
  • Mobil uyumluluk
  • İçeriğin özgün olması (başka sitelerden kopyalanmamış olması)
  • Site içi dolaşımın düzenlenmesi
  • Sitenin içeriği ile alâkalı başka sitelerden bağlantı toplanması
  • Sitenin seçilen anahtar kelimelerin site içeriğindeki yoğunluğunun belirlenmesi
  • Arama motoru örümceklerinin siteyi daha hızlı taraması için site haritası oluşturmak
  • İlgili anahtar kelimeleri kalın veya italik şekil gibi özellikler kullanarak önplana çıkarmak
  • Tablo düzeni ile tasarlanmamış, CSS tabanlı sitelerin oluşturulması
  • Bir sayfadaki link sayısının 100'ün altında tutulması
  • Resim alt etiketlerinin içerik ile uyumlu hâle getirilmesi
  • Site açılış hızına doğrudan etki edebilecek unsurların gözden geçirilmesi
  • Kullanıcı dostu url yapısı tercih edilmesi
  • Sitedeki tüm metinlerin site geneli ile uyumlu olması
  • "404" sayfalarının çalışan bir sayfaya yönlendirilmesi
  • Site için yerel uzantılar kullanmak
  • Sitede güvenlik sertifikası kullanmak
  • Site için Favicon görseli kullanmak
  • Sitenin içerik-kod oranı
  • Sitenin güncel içerik ile beslenmesi
  • Sitede kullanılan resimlerin özgün olması
  • Sitede kullanılan resimlere yükseklik ve genişlik değeri atanması
  • Sitenin barındırıldığı sunucunun yerel olması (yerel arama sonuçları hedeflendiğinde geçerlidir)
  • Sitenin sosyal medyada bilinirliğini arttırmak
  • Site içinden, otoriter sitelere Dofollow veya Nofollow etiketleri ile işaretlenmiş link çıkışları vermek
  • Siteyi çeşitli nedenlerle oluşabilecek muhtemel yayın kesintilerinden korumak
  • Bir site ile ziyaretçiler arasında karşılıklı alışverişe dayalı bir ilişki oluşturmak
  • Gereksiz Javascript kodlardan (kullanıcının içeriğe odaklanmasını kesen uygulamalardan) siteyi arındırmak
  • Google Insights puanlamasında mobil ve masaüstü olmak üzere iki alanda da 70 üzeri puan elde etmek
  • Anahtar kelime yoğunluğu

5.1    Alan adı seçimi

Arama motoru optimizasyonu çalışmasında 'domain'in oldukça büyük etkisi vardır. Ancak anahtar kelime domain olması şart değildir. Eğer marka adında bir domain seçimi yaptıldı ise sektör ile alakalı anahtar kelimeler arama motorlarında görünmektedir. 
Bu faktörler:
  • Alan adının uzun süreden beri kaydedilmiş olması
  • Alan adının ilgili anahtar kelimeleri içermesi veya yayın yapılan sektör ile alakalı olması
  • Alan adının bir web sitesi ile yayında olması ve yeterli bilgi ve içeriği taşıması

6.    SEO Terimleri ve Açıklamaları

SEO: Arama Motoru Optimizasyonu.
Onpage: Sitenin ilk sayfası üzerinde yapılan anahtar kelime odaklı iyileştirmeler için kullanılır.
Pagerank (PR): Google’ın sayfalara verdiği sayısal değer. 2014 yılında Google bu algoritmayı kullanmayı bırakmıştır.[2]
Backlink: Başka sitelerden, size verilen bağlantı, köprü, link.
Trustrank: Sitenin arama motorları üzerindeki güvenilirliğine verilen puan.
Outlink: Sizin başka sayfalara verdiğiniz bağlantı, köprü, link.
Link Değişimi: Karşılıklı link alışverişi / linkleme.
Google Dance: Google mühendislerinin yaptığı algoritmalar üzerindeki güncellemelerden dolayı sıralamalarda meydana gelen dalgalanmalar.
Metatag: Web sayfasını Google'a tanıtırken kullanılan html tabanlı kodlar.
Sandbox: Google'ın, optimizasyon uygulamalarında illegal yolları seçenleri cezalandırması.
Sesli Arama: Goole asistanı kullanarak mobil telefonlarda yapılan arama türü.
Filtre: Google'ın sandbox ya da ban cezalarından önce verdiği ufak sıralama kayıplarının oluştuğu ceza türü.
SEF: Açılımı, "Search Engine Friendly" şeklindedir. Sayfa linkini anahtar kelimelerden oluşturmayı amaçlar.
Google Panda: Google, bu uygulaması ile internet sitelerini belirli kriterlere göre sınıflandırır. Bu sınıflandırma neticesinde çıkan sonuçlara göre de sitelere arama sonuçlarında yer verir.
Search Engine Hidden: Gizli Arama Motoru optimizasyonu.
Adsense: Google’ın webmasterlara sunduğu bir reklâm sistemidir. Sayfa içeriğine göre reklâm konulur; tıklanma oranı arttığı için tercih edilir.
Adwords: Google Adsense’in reklâm verenlere yönelik bölümüdür. Ücret karşılığı reklâmınızı adsense kullanıcısı sitelerinde yayımlatabilirsiniz. Yeni ismiyle "Google Ads" olarak geçer.
Spam: Arama sonuçlarında yükselme elde etmek için içeriklerin ve anahtar kelimelerin yüksek sayıda yinelenmesidir.
Link Tarlası: Link değişimlerinin abartılması sonucu yüzlerce linkin yer aldığı spam sayfa/site.
Fake PR: Pagerank değerinin sahte olması. Örneğin; gerçek pagerank değeri 2 olan bir sitenin, pagerank değeri 6 olan sitenin pagerank değerini kendine kopyalaması.
SMO: Sosyal Medya Optimizasyonu
Referans Link: Başkalarının sizin linklerinizi diğer kaynaklarda referans olarak göstermesi.
Orantılı Backlink: Siteye oluşturulan bağlantıların, orantılı bir şekilde alt sayfalara da oluşturulması.
Disavow: İnternet sitesine gelen zararlı backlinkleri reddetme yöntemidir.
Robots.txt: Arama motoru botlarının internet sitesinde hangi dizinlere erişip erişemeyeceğini belirleyen komut dosyasıdır.
Sitemap: Arama motoru botlarının siteyi tam anlamıyla gezinmesi için oluşturulan site haritasıdır.
Off page: İç SEO işlemlerinin tamamlanmasıyla, çalışmalara dışarıdan alınan backlinkler, sosyal medya kullanımı ve daha birçok harici işlemlerdir.
Keyword Density: İç SEO çalışmalarında kullanılan, anahtar kelimenin yoğun kullanılması işlemidir. Anahtar kelime yoğunluğu arttıkça, internet sitesinin anahtar kelimedeki otoritesi artar.
LSI: Latent Semantic Indexing (Gizli Anlamsal İndeksleme)
Core (Çekirdek Güncellemesi): Google algoritmasında Ağustos 2019 yılından itibaren başlayan büyük güncelleme.



Yararlı olması dilğiyle - Akblog.NET | Hüseyin AKTAŞ
-- 
---
Akblog.NET
Ak Blog SEO - Google SEO Eğitimleri Dokümanları
  1. SEO ya dair öğrenmek isteyeceğiniz bilgileri konumuzda vermeye çalıştık.
    Yararlı olması dileğiyle.

    YanıtlaSil
Konu hakkında sormak istediklerinizi yazabilirsiniz.
AK Blog SEO

Read. Think. Exercise (Oku. Düşün. Uygula.)

SEO | SEO | Hukuk | İngilizce Kursu |
Siz hayal edin. Biz Hayata geçirelim.
Akblog.NET
Whatsapp İletişim Formu×
Bilgileriniz
İstek Bilgileriniz
iletişime geç

Merhaba!

Webekle@gmail.com adresine e-posta gönderin veya aşağıdaki temsilcilerimizden biriyle WhatsApp ile iletişime geçin.

Yönetim Ekibi Yönetici ile iletişim geçin.
+905050251428
Destek Ekibi Eva ile iletişime geçin.
+905050251428
Doğrudan arayabilirsiniz +905050251428
Destek Saatleri 09:30 - 17:30
Merhaba! Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
×
Nasıl Yardımcı olabilirim?